Před pár dny spustil pan Cuketka na adrese www.scuk.cz svůj nový projekt, průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje. Dobroty spolu s Martinem Kucielem mapuje úzká komunita „foodies“, která se vytvořila kolem jeho blogu www.Cuketka.cz. „Myšlenka dát na mapu prověřené podniky, a to nejen restaurace, ale i řeznictví, kavárny, zelinářství či lahůdky, se mě držela několik let. Na mém blogu je spousta tipů na skvělá místa, ale s plynoucím časem je těžké je dohledat. Chtěl jsem, aby byly jednoduše dostupné, aby se lidé nemuseli neustále ptát, kam mají zajít na rodinnou večeři nebo kde koupit maso na steaky,“ vysvětluje Martin Kuciel.

Na začátku roku 2010 se podařilo dát dohromady tým, který myšlenku na průvodce převedl do reality. „Nechtěl jsem, aby se ke kvalitě podniků mohl vyjádřit kdokoliv, to je podle mě cesta do pekel. Zvlášť v Česku, kde máme laťku na kvalitu jídla nasazenou hrozně nízko. Zároveň ale moc dobře vím, že blog Cuketka.cz čte spousta lidí, kteří jídlu rozumí. Proto jsem je oslovil, zda by se mnou nechtěli vytvořit základ nového průvodce,“ popisuje pan Cuketka.

V den spuštění Scuku tak mohli první návštěvníci najít na mapě přes 200 prověřených podniků. Průvodce ukazuje pouze místa, která překročí základní úroveň kvality. Všechna doporučení jsou podložena autentickými recenzemi na základě návštěv podniků. Kvalita a poctivost hodnocení je kontrolována hned na několika úrovních.

Pár dní po spuštění se do Scuku přihlásilo více než sto zájemců, kteří by se do mapování dobrot chtěli zapojit. „Zatím máme slušně zmapovanou Prahu a větší města. Nyní hledáme nadšence do jídla, kteří mapu budou dokreslovat – aby si na Scuku každý mohl najít kvalitní podnik ve svém okolí. Skoro v každém regionu takové jsou, ať už rodinná řeznictví, opečovávané zelinářství nebo útulná cukrárna s domácí výrobou,“ myslí si Martin Kuciel.

„Dalším velkým úkolem je zrealizovat pravidelný vzdělávací program pro Scukaře. Každý měsíc by se měli dozvědět nové informace, aby jejich hodnocení byla ještě relevantnější. Na září je například v plánu školení o kávě v nové české pražírně Doubleshot,“ dodává Martin Kuciel.