V záplavě světlé sezonní zeleniny, jako je květák, zelí nebo pórek, je červená italská čekanka v zimě výjimkou, která dokáže dát jídlu nejen zajímavou chuť, ale osvěží talíř i barevně. Listy radicchia, jak jí říkají Italové, mají lehce nahořklou chuť a nachově červenou barvu. Tvar téhle zeleniny může být různý, varieta Precoce je podobná malým hlávkám zelí, zatímco odrůda Tardivo má protáhlé listy s výraznějším žebrovím. Precoce je ranější, později sklízené Tardivo má výraznější chuť a silnější hořký podtón.

Moderní podoby červenolisté čekanky se na konci devatenáctého století vyvinuly z divoké rostliny, která je typická pro italský region Benátsko. Její sezona začíná kolem zimního slunovratu a končí až na jaře.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se