Ze špatného ovzduší už dávno není možné obviňovat průmysl a energetiku. Zákon z roku 1992 přinutil podniky namontovat na komíny filtry a zatímco před rokem 1989 chrlily na obyvatele sedmkrát víc oxidu siřičitého, než je evropský průměr, dnes je to stejné jako v okolním světě.

Problém je jinde. V Česku stále skoro půl milionu domácností topí uhlím. A jeden kotel napěchovaný mourem dokáže v zimě úspěšně přidusit celou ulici, případně půl vesnice. Hrubě statisticky vzato: jeden člověk zahřívající se uhlím dusí pět dalších.

Jenže co s tím? Jednoduše zakázat topení uhlím? To asi ne, uhlím topí hlavně sociálně slabší a zákaz by byl pro ně likvidační. Navíc si těžko představit, jak zákaz kontrolovat.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Týden v komentářích HN

Máte zájem o informace v širších souvislostech?

Zadejte Vaši e-mailovou adresu a každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr komentářů, které se během týdne objevily na stránkách Hospodářských novin. Těšit se můžete na komentáře Petra Honzejka, předního ekonoma Tomáše Sedláčka, kardiologa Josefa Veselky a dalších. Výběr pro vás připravuje šéfeditor iHNed.cz Jan Kubita.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru