Tip:

O místních makronkách znalci sladkého tvrdí, že jsou jedny z nejlepších v Praze.

Zajímavé cukrářské tradice se protínají ve vyhlášené cukrárně Saint Tropez sídlící v Paláci Lucerna. Francouzská větev majitelů přinesla tradiční řemeslo a spoustu rodinných receptů, česká část zase prvorepublikovou noblesu s bonusem v podobě receptu na Masarykův pohár, který jeden z předků kdysi připravil pro prvního československého prezidenta. Součástí legendárního poháru je žloutkový krém, ananas a šlehačka, to vše propojené lehkým nádechem rumu.

Z nabídky:

Jahodový cheesecake v originální podobě stojí 89 korun.

jarvis_5a5602eb498ec211046678da.jpeg

Za makronku, které jsou považované za jedny z nejlepších v Praze, zaplatíte 39 korun.

jarvis_5a5602eb498ec211046678de.jpeg

Čokoládová trikolora

Francouzská cukrářská škola ovšem dominuje, v příjemném proskleném podniku s otevřenou kuchyní můžete posnídat poctivé francouzské croissanty, ale většina hostů sem míří za chuťově podmanivými až lehce návykovými dezerty. Mezi největší hvězdy patří dort ze tří druhů čokolády, kombinuje prvotřídní bílou, hořkou a mléčnou čokoládu. A pak fantastický Royal plněný lahodným francouzským čokoládovým krémem ganache. A četné příznivce má také poněkud netypický jahodový cheesecake s citronovo-medovým korpusem a našlehaným krémem z farmářského tvarohu a sýru Philadelphia.

Valentýnská loterie

Vedle vlastních dortů, kterých se tu v průběhu roku střídá kolem 150, připravují místní cukráři také dorty podle zadání zákazníků. Vše samozřejmě bez konzervantů a umělých přísad. Oblíbené jsou i pravidelné cukrářské kurzy věnované výrobě dezertů, makronek či pralinek nebo speciální akce, jako třeba velká Valentinská hra. Co to obnáší? Každý rok probíhá trochu jinak − jednou místní cukráři vyrobili 400 čokoládových pralinek, přičemž ve třech z nich se skrývalo zapečené rubínové srdce, a v jedné dokonce zásnubní prsten. Jiný rok šťastlivec osudu získal zase diamant s voucherem na zasazení do snubního prstenu. Co se chystá v Saint Tropez na letošní únorový svátek milenců, je však zatím tajné.

Podívejte se, jak v cukrárně Saint Tropez připravují cukroví polo-nero:

Máte dost klasického cukroví? Upečte si polo-nero podle šéfcukrářky

Šéfcukrářka cukrárny Saint Tropez Michaela Nosálová nám ukázala, jak připravují cukroví polo-nero.

Rozhovor s šéfcukrářkou: Michaela Nosálová

Bez čeho se v kuchyni neobejdete a proč?

V kuchyni se neobejdu bez lásky k řemeslu a bez potřebných znalostí, tedy znalostí jednotlivých surovin a toho, jak spolu různé suroviny dohromady fungují, a dále pak bez znalostí nejrůznějších cukrářských technik.

Adresa:

Cukrárna Saint Tropez

Vodičkova 30
Praha 1
www.cukrarna­tropez.cz

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete?

Nejraději pracuji s čokoládou a s cukrem. Jsou to velice živé suroviny a práce s nimi je velmi kreativní.

Do jaké české restaurace byste vzala své přátele a co byste jim doporučila ochutnat?

Doporučila bych restauraci Babiččina zahrada v Průhonicích. Všechno jídlo je připravováno s láskou jako od vaší babičky, například jejich svíčková − pomalu dušená jelení plec se smetanovou omáčkou, karlovarským knedlíkem a brusinkami. Jako dezert pak dukátové buchtičky s rumovým sirupem a vanilkovým šodó.

Související