Zatímco je běžnou praxí, že každá restaurace má jen jednoho šéfkuchaře, který nese odpovědnost nejen za tvorbu menu, ale za celý chod kuchyně, v poslední době se objevil nový trend, kdy majitelé podniků svěřují vládu nad kuchyní hned dvěma šéfkuchařům.

Má to jednu důležitou podmínku: musí ukočírovat své ego. A zároveň to má několik výhod − jeden z dvojice je obvykle kreativnější, zatímco druhý je spíše puntičkář. Méně tak dochází k nejrůznějším výstřelkům, navíc je jeden z nich stále přítomný v kuchyni. Díky tomu mají pokrmy konstantní kvalitu.

Jako jeden z prvních v Praze přišel se systémem dvou šéfkuchařů komorní podnik Benjamin v pražských Vršo­vicích, jehož majitel Štěpán Návrat do svého podniku najal na pozici šéfkuchařů duo Tomáš Torhan a Radek Jakubec.

Ke stejnému kroku se nyní rozhodli také majitelé prestižní fine dining restaurace Grand Cru, kde v posledních čtyřech letech vařil opakovaný vítěz ankety Zlatý kuchař Jan Punčochář. Ten ke konci února odešel, neboť si na pražské Hanspaulce otvírá vlastní restauraci U Matěje. A protože žádná tak výrazná osobnost nebyla pro Grand Cru k dispozici, nahrazuje ho dvojice šéfkuchařů − konkrétně Svatopluk Hemmer a Saša Pavlovič, kteří mají oba zkušenosti z miche­linských podniků. O michelinské hvězdě pro Grand Cru se v minulosti mnohokrát spekulovalo, ale podnik ji zatím nezískal.

Další restaurací se dvěma šéfkuchaři je noblesní Bistro Kaprova, které vzniklo na místě legendárního knihkupectví Fišer. Zdejší kuchyni vládne duo šéfkuchařů v osobách Jana Leštiny, který sbíral zkušenosti na britských ostrovech, a Lukáše Dostála, jenž se vypracoval v michelinském Fieldu. Zde o hvězdu zatím nebojují, nicméně obecně může duo šéfkuchařů pomoci, neboť michelinští komisaři se při své návštěvě často dožadují setkání s šéfkuchařem, a pokud ten není v kuchyni, může to pro daný podnik znamenat "ztrátu bodů". Přestože komisaři nikomu žádné účty neskládají, znalci pražské gastronomické scény tvrdí, že za ztrátou michelinské hvězdy restaurace Alcron byla právě opakovaná nepřítomnost šéfkuchaře. A když už jsme u těch hvězd − třeba zmíněný Ben­jamin komisaři opakovaně navštívili, takže všichni netrpělivě očekávají, co se za pár týdnů v novém michelinském průvodci po hlavních městech Evropy objeví za přírůstky.

Související