Tip:

Nechybí ani dezerty, třeba smažená jablíčka v pivním těstíčku s karamelem.

Z nabídky:

Jelítko s lepenicí

jarvis_5cdbdf65498ec24572a05227.jpeg

Kuře Vlasty Buriana

jarvis_5cdbdf65498ec24572a0522b.jpeg
Adresa:

Restaurace U Pinkasů

Jungmannovo nám.
Praha 1
www.upinkasu.cz

Ze slavných pražských hospod má restaurace U Pinkasů výsadní postavení. A to nejen díky tomu, že byla v Praze vůbec první, kdo vsadil na plzeňské − už půl roku poté, co bavorský sládek Josef Groll uvařil pro plzeňské měšťany první várku spodně kvašeného piva. Restaurace U Pinkasů se díky přerodu Jakuba Pinkase z krejčího františkánských mnichů na hospodského stala centrem české kultury i politiky − mezi štamgasty patřili Palacký s Riegrem, ale i Masaryk, Kramář či Václav Havel, který se právě zde rozhodl přijmout kandidaturu na post prezidenta. A fotografická reportáž s názvem Od Pinkasů na Hrad pak obletěla svět.

Ale pojďme už ke gastronomické nabídce. Tu má na starosti šéfkuchař Robert Koura, patřící do staré školy kuchařů − učil se v Ambassadoru u legendy české kuchařské školy Jaroslava Sapíka. Proto U Pinkasů hosté nenajdou žádné hranolky, krokety či těstoviny, ale pouze jídla vycházející z česko-rakouské kuchařské tradice. Za příklad mohou posloužit třeba vepřová žebra v medové marinádě, která jsou proti běžné podobě podávána v daleko tlustším řezu s částí bůčku, či klasický hovězí guláš s měkkým a šťavnatým masem. A nechybí ani Pinkasova oblíbená dršťková polévka, která se z českých hospod velmi rychle vytrácí.

Mezi tři největší speciality podniku patří výtečný Jarošovský pivní sýr z proslulé sýrárny bratří Brunnerů podávaný jako tatarský biftek s topinkami, dále pikantní masový závin v listovém těstě a buřty na černém pivu s feferony a cibulí. Ty jsou ovšem připravené v nečekané podobě − svou výraznou a plnou chutí připomínají legendární konzervu z osmdesátek − "lečo s ostravskou klobásou". Cizince překvapí zeleninový salát s konopím a sýrem cottage, milovníky řízků zase potěší řízek přes celý talíř jako ve staré Vídni. Dvě patra restaurace nyní doplnila dvojice zahrádek − unikátní atmosféru má hlavně ta u chrámu Panny Marie Sněžné.

Související