Jak říká jedno anglické přísloví: "Samá práce, žádná hra, dělá z Jacka suchara." Vědci sice zatím nezjistili, že by z nás hodně práce dělalo nudné patrony, přišli ale na něco jiného. Příliš dlouhý pracovní týden prokazatelně ohrožuje lidské zdraví a ke všemu snižuje i naši produktivitu.

Jak ukázala studie badatelky Marianne Virtanenové a několika jejích kolegů, bude-li člověk dlouhodobě v práci více než 50 hodin týdně, riziko ischemické choroby srdeční se u něj oproti "normálně" pracujícím lidem zvýší o 40 procent. To mimochodem znamená, že dlouhý pracovní týden je jen o něco málo nebezpečnější než kouření, které to samé zdravotní riziko zvyšuje o 50 procent.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Týden v komentářích HN

Máte zájem o informace v širších souvislostech?

Zadejte Vaši e-mailovou adresu a každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr komentářů, které se během týdne objevily na stránkách Hospodářských novin. Těšit se můžete na komentáře Petra Honzejka, předního ekonoma Tomáše Sedláčka, kardiologa Josefa Veselky a dalších. Výběr pro vás připravuje šéfeditor iHNed.cz Jan Kubita.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru