Vybrat si v Jižní Koreji k pití české pivo není velký problém, naopak v Paraguaji byste pivo plzeňského typu i samotné hospody hledali marně. V Norsku je pivo drahé i na tamní poměry, a tak se návštěvníci hospod nejdříve notně posilují alkoholem už doma.

Blogeři IHNED.cz z celého světa popisují své zkušenosti restauracemi, hospodami a zvyky spojené s jídlem a pitím.

 

Kateřina StaškováKateřina Stašková, bývalá česká konzulka, žijící v norském Oslu, srovnává norskou a českou kulturu pití alkoholu:

Známé české úsloví přirovnává osobu s více než kladným vztahem k alkoholu k obyvateli Dánska. V Dánsku se však dozvíme, že dotyčný pije jako Švéd a ve Švédsku zase, že pije jako Holanďan. V Norsku jsou pijáci srovnáváni s Finy. Severské země se tedy kromě Norska ve rčení všechny vystřídají.

Norsko je vynecháno možná proto, že až do roku 1905 nebylo samostatné a spadalo nejdříve pod Dánsko a posléze pod Švédsko. Nicméně klidně by se u nás mohlo říkat, že pije jako Nor, protože když už se Nor k alkoholu dostane, tak si většinou pořádně přihne.

Norská kultura pití je odlišná od české. Rozhodně se zde nepije tak často a všude jako v Česku. Po fotbalovém či jiném tréninku se na pivo nechodí a na oslavě dětských narozenin se alkohol pro rodiče nepodává. Nálevny, kde by už od dopoledních hodin seděli štamgasti, zde téměř nejsou. V posledních letech se však s rostoucím bohatství Norů zvyklosti mění a restaurace a hospody jsou plné i ve všední podvečery.

Marie MolleeMarie Mollee, architektka žijící v Amsterodamu popisuje svoji nejoblíbenější tradiční hospodu:

Café Tabac je amsterodamská hospoda, kde je přítomné všechno, co činí holandskou hospodu hospodou. Osobitá Atmosféra, poloha a k tomu staletá historie dělá z tohoto místa pojem. Zde se schází podnikatelé, novináři a umělci, ale také obyčejný lid.

Tabac najdeš na rohu Prinsengrachtu a Brouwersgrachtu ve čtvrti Jordaan. Ten je pro Amsterodam asi to, co je pro Prahu Malá Strana. Natrefíš zde na kouzelná zákoutí, o kterých turisté, ale často i obyvatelé ostatních částí města nevědí. Jordaan přitahuje svou atmosférou bohémské pohody, studentského života a žádného spěchu. Překypuje hospodami, bistry, kafírnami a restauracemi. Říká se, že v této bývalé čtvrti chudiny s mrňavými tmavými domky se strmými schodišti byli její obyvatelé do hospod takříkajíc vyháněni nedostatkem místa doma.
Holandský název ‘café’ reprezentuje zpravidla střízlivě vyvedenou hospodu, nacpanou tmavým zařízením, prodchnutou minulostí a prokouřenou věky, kdy kouření zde bylo dovoleno.

Zatím jste si přečetli 30 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Týden v komentářích HN

Máte zájem o informace v širších souvislostech?

Zadejte Vaši e-mailovou adresu a každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr komentářů, které se během týdne objevily na stránkách Hospodářských novin. Těšit se můžete na komentáře Petra Honzejka, předního ekonoma Tomáše Sedláčka, kardiologa Josefa Veselky a dalších. Výběr pro vás připravuje šéfeditor iHNed.cz Jan Kubita.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru