Nebyla to revoluce, ale dohoda o pokojném předání moci, teď už to víme a můžeme říkat... Věta, která z odstupu 26 let zní poněkud divně, protože se týká události, které se ještě občas pateticky řekne sametová revoluce. A je o to divnější, neboť ji vyslovuje jeden z tehdejších revolucionářů, disident a pozdější politik a předseda vlády Petr Pithart. Ne, pane Pitharte, sám dobře víte, že tak to není.

Revoluce to byla, ale příliš rychle ztratila svou přetvářející energii a proměnila se v něco jako restauraci ancien régime, ve znovuustavení starého světa, který nám ovšem rychle ujížděl pod rukama směrem do budoucnosti. Restaurování starého dobrého učebnicového kapitalismu, o nějž se – alespoň ze začátku – revolucí naladěné Československo snažilo, bylo tím posledním, co od nás svět čekal.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Týden v komentářích HN

Máte zájem o informace v širších souvislostech?

Zadejte Vaši e-mailovou adresu a každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr komentářů, které se během týdne objevily na stránkách Hospodářských novin. Těšit se můžete na komentáře Petra Honzejka, předního ekonoma Tomáše Sedláčka, kardiologa Josefa Veselky a dalších. Výběr pro vás připravuje šéfeditor iHNed.cz Jan Kubita.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru