Znáte tu historku o žábě, která z vroucí vody vyskočí, ale ve vodě, která se pomalu ohřívá, zůstane, protože si říká, že "to je ještě dobré" – až se sama uvaří? Je velmi trefná, často používaná a naprosto mylná. Ve skutečnosti žába vhozená do vroucí vody zemře a pomalu ohřívaná z hrnce vyskočí, protože není blbá. Ale princip postupného utahování šroubů, u kterých si lidé říkají, že "to ještě jde", je reálný…

Zajímalo by mě, zda má podobné trefné pojmenování i jiný syndrom, kterého si začínám všímat kolem dokola. Totiž syndrom malého úpadku, v intencích výše zmíněného přirovnání je to "syndrom částečně ohřáté vody".

Naši pokusnou myšlenkovou žábu dáme do hrnce, ohřejeme vodu a udržujeme ji mírně ohřátou. Žábě to je sice nepříjemné, ale nevyskočí, ani ji to nezabije. Jen bude žít v nepříjemném prostředí. Co se s ní stane?

A co se stane s lidmi, kteří budou zažívat lehce nepříjemný život? Ne moc, aby je to vybudilo k akci, ale dost na to, aby nad tím nemávli rukou. Jako kdybyste se brodili blátem, které vás nestáhne, neutopí, nebude ani po kolena, abyste bojovali o každý krok, bude tak po kotníky. Zato bude všude. Kamkoli se hnete, tam bude bláta po kotníky. Je to protivné, občas má bláto tendenci vyzout vám botu, ale v zásadě nic, co by se nedalo zvládnout.

Dá se to zvládnout. Zvládnete to dnes, zvládnete to zítra, zvládnete to celý měsíc, dva, rok… Stále to budete zvládat, ale po čase zjistíte, že se s vámi něco stalo. Že jste neustále lehce podráždění, unavení a že vám "něco vadí, ale nevíte přesně, co to je". Bláto? To už ani nevnímáte, nevšímáte si ho, berete ho "tak, jak to je" a jako "nutné zlo". S blátem jste se přece smířili, tak co se děje?

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 70 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Týden v komentářích HN

Máte zájem o informace v širších souvislostech?

Každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr komentářů, které se během týdne objevily v Hospodářských novinách. Těšit se můžete na texty Petra Honzejka, předního ekonoma Tomáše Sedláčka, kardiologa Josefa Veselky a dalších. Výběr pro vás připravuje Jan Kubita.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru